Bábovka s dýní, pohankové noky, polévka se sýrem… Že by vás tohle nenapadlo? Proto jsme pro vás připravili recepty plné nápadů, co (nejen) dneska můžete pro svou rodinu uvařit.
Krémová polévka z červené řepy se sýrem Lučina
- 1 větší cibule
- 3 – 4 stroužky česneku
- olej dle potřeby
- 1 plechovka (400 g) rajčat
- 500 g uvařené červené řepy
- cca 750 ml vývaru nebo vody
- 1 lžíce balsamica
- sůl dle chuti
- slunečnicová semínka dle chuti
- 1 balení Lučina mini
V hrnci rozpalte potřebné množství oleje a orestujte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Až začne cibule zlátnout, přidejte nahrubo nasekaný česnek a společně dopečte. Poté vlijte plechovku rajčat a na menší kostky nakrájenou červenou řepu a krátce provařte. Přidejte část vývaru a rozmixujte na hladké pyré. Poté přidejte zbylou část vývaru a dochuťte balsamikem a solí dle vlastní chuti. Na talíři polévku posypte semínky a přidejte nadrobenou Lučinu (doporučujeme jednu kostičku mini na jednu porci polévky).
Pohankový nok
Pohankový nok je variantou doplňku do polévky pro ty, kteří si chtějí dát pauzu od masa, ale potřebují v polévce něco, co je zasytí. Nok skutečně vypadá jako masitý, také jeho struktura je podobně hutná, chuťově je nok neutrální a opravdu sytý. Hodí se do krémových polévek, ale i masových a zeleninových vývarů, také jako příloha k hlavnímu chodu. “Pro dospělé bych ho viděl i jako přílohu k tradičnímu valašskému pokrmu – trnkové omáčce a uzenému masu (místo obyčejného knedlíku). Ve Spa hotelu Lanterna ho zařazujeme například do hráškového krému s cappuccino pěnou,“ vysvětluje Josef Tydlačka, šéfkuchař hotelu. A pokud máte děti? “Pohankový nok se hodí i jako základ kapání do polévky – stačí ho nastrouhat.”
- 50 g krupice
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g pohankové mouky
- špetka soli
- voda
- olej
- 2 vejce
Pohankovou a polohrubou mouku smícháme s krupicí, přidáme špetku soli, vejce a tolik vody, aby vzniklo hladké a nepříliš husté těsto. Lžící namočenou ve vodě vykrajujeme z těsta noky, vaříme 4-6 minut ve vroucí osolené vodě dle velikosti noku (než vyplave nahoru).
Bábovka s dýňovými semínky
Dýňová dužina není ale to jediné, co se dá využít. Dýňová semínka jsou bohatá na vitamíny a minerály a tím mohou být prevencí proti řadě onemocnění. Zlepšují kvalitu spánku a mají také blahodárný vliv na naše vlasy a nehty. Můžete je chroupat jen tak u televize, nebo můžete zkusit tuto výtečnou bábovku.
- 6 vajec
- 180 g Korunního cukru na pečení
- 240 g másla
- 60 g Korunní cukr krystal
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 špetka soli
- 1 lžička strouhané kůry neošetřeného citronu
- 120 ml oleje z dýňových semínek
- 280 g mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 120 g strouhaných dýňových semen
- Korunní cukr moučkový v mlýnku
Nejprve oddělte žloutky od bílků. Rozšlehejte bílky s Korunním cukrem na pečení na tuhý sníh. Teplé máslo, Korunní cukr krystal, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru a přiveďte k varu. Postupně vmíchejte žloutky a dýňový olej. Přidejte mouku, prášek do pečiva, dýňová semínka, a nakonec také sníh z bílků. Těsto nalijte do promazané formy vysypané strouhanými dýňovými semínky. Pečte v předehřáté troubě při 160 °C přibližně 60 minut. Po dopečení nechte vychladnout ve formě dalších 10 minut. Hotovou bábovku překlopte a posypte Korunním moučkovým cukrem v mlýnku.
Komentáře