in

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

Jáhlová kaše s ovocem

Zařaďte do jídelníčku jáhly, budete mít krásné vlasy, nehty i pokožku. Oblíbené jídlo babiček se vrací na naše stoly. Nejznámější jáhlová kaše je ta podzimní se švestkami a cukrem, můžete ji ale jíst během celého roku, stačí místo švestek použít jahody, jablka nebo jiné zrovna dostupné ovoce.

V začátku přípravy jáhly nezapomeňte nejdřív spařit horkou vodou. Odstraníte z nich tak hořkost, která by vás po uvaření mohla nepříjemně překvapit. Na samotnou kaši budete potřebovat 40 g jahel Menu Gold, mléko a přibližně 20 minut času. Mléko můžete použít jakékoliv máte v oblíbeně, ať už je to kravské, nebo rostlinné. V průběhu vaření ho postupně přilévejte vždy ve chvíli, kdy se původní odpaří. Hotovou jáhlovou kaši oslaďte medem a na vrch přidejte kousek másla. Ovoce přidejte ke konci vaření nebo až na na talíři, to záleží, jestli preferujete teplé nebo zcela čerstvé. Z ořechů se skvěle hodí ty pekanové.

Ovesná kaše s chia semínky

Oblíbená klasika, která nezevšední. Na přípravu použijte jemně mleté ovesné vločky nebo si ty klasické rozmixujte na mouku. Usnadní vám to přípravu – spolu s čajem zalijete i směs, kterou jste si předem večer připravili.

Při přípravě ovesné kaše s chia semínky si dejte pozor na množství použité tekutiny. Ať už si ji děláte s mlékem nebo vodou, jakmile máte v misce také chia, dejte jí víc. Jen tak utvoří gelovou hmotu, která nás dokáže hydratovat místo toho, aby dělala opak. A kromě toho nás také perfektně zasytí.

Večer předem si do misky připravte všechny sypké suroviny: 40 g mletých ovesných vloček, 5 g chia semínek Menu Gold, 7 g slunečnicových semínek, 3 g máku, půl lžičky skořice. Ovesné vločky můžete z části nahradit proteinovým práškem, získáte tak nutričně vyváženou snídani. Ráno už jen předpřipravenou kaši zalijete ohřátou vodou nebo mlékem, dozdobíte oblíbeným ovocem a můžete snídat.

Bulgurová kaše

Bulgur je sice pšenice, oproti jiným výrobkům z ní má ale tu výhodu, že je neloupaný, díky čemuž je plný minerálů, vitamínů a dalších prospěšných složek. Na rozdíl od klasické bílé mouky se také pyšní nízkým glykemickým indexem. Zároveň je lehce stravitelný a obsahuje hodně vlákniny a překvapivě také dost bílkovin.

Jednou z jeho nevýhod je, že obsahuje lepek, není tedy vhodný pro lidi, kteří se mu vyhýbají. Naopak ale může být skvělou volbou v případě, že si hlídáte postavu. Správnou kombinací kaše a zdobení dostanete vyváženou snídani.

Bulgurovou kaši připravíte smícháním požadovaného množství bulguru s trojnásobným množstvím vody. Tedy na 50 g bulguru Menu Gold přidejte 150 g vody. Vařte na mírnějším ohni, průběžně míchejte. Ke konci hořák ztlumte nebo vypněte a nechte kaši dojít pod pokličkou. Přimíchejte proužek másla, lžičku javorového sirupu a nadrobno nakrájenou půlku banánu. Kaši si můžete dochutit třeba oblíbenými ořechy.

Quinoa & ostružiny

Quinoová kaše je sice lehce neobvyklá, ale právě proto stojí za zkoušku. A navíc si ji můžete jednoduše připravit den předem a ráno jen ohřát nebo vzít na cestu do práce.

Quinoová kaše je sice lehce neobvyklá, ale právě proto stojí za zkoušku. A navíc si ji můžete jednoduše připravit den předem a ráno jen ohřát nebo vzít na cestu do práce

Quinoa si skvěle rozumí s kokosem, místo vody nebo klasického mléka tak k její přípravě použijte plechovku s kvalitním kokosovým mlékem. Hotovou kaši smíchejte s rozmačkanými ostružinami a oslaďte trochou třtinového cukru. Pokud máte v oblibě hladké kaše, smíchejte hotovou quinou Menu Gold s ostružinami v mixéru a vše rozmixujte do hladka. A nezapomeňte ji ozdobit ořechy a zasypat strouhaným kokosem!

Rýžová kaše

 

Podobně jako u ovesné kaše je ta rýžová další klasika ze šuplíčku příznivců kaší, hodí se na ni rýže kulatozrnná. Pochutnejte si na ní i k snídani.

 

Na 50 g kulatozrnné rýže Menu Gold budete potřebovat 250 ml mléka. Pro návrat do dětství zvolte živočišné, pro zpestření použijte kokosové nebo makové. Obě rostlinná mléka mají svou typickou chuť, která výslednému pokrmu dodá šmrnc. Mléko, rýži a čekankový sirup přiveďte k varu a vařte, dokud není rýže měkká. Pro dochucení použijte vanilkový lusk. Servírujte se sezónním ovocem podle chuti a nálady.

 

Komentáře

Leave a Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading…

0

Komentáře