in

Ryba na dětském talíři

KAPR, PSTRUH, ČI LOSOS? OD KDY JE MŮŽEME SERVÍROVAT DĚTEM A JAK JE UPRAVIT?

Všichni moc dobře víme, že bychom měli do svého jídelníčku pravidelně zařazovat i ryby. Jak je to ale s dětmi? Mají i ony jíst ryby, a pokud ano, které jsou nejvhodnější a odkdy je dětem můžeme servírovat?

Ryby jsou důležitou součástí naší stravy. Rybí maso je lehce stravitelné, má nízkou energetickou hodnotu oproti jiným druhům masa, nízký obsah tuku a také jiné přednosti v rámci zdravé výživy. Proto by mělo být zastoupeno v jídelníčku každého člověka nejméně dvakrát v týdnu.

Je důležité vědět, že sladkovodní ryby se zařazují do jídelníčku nejmenších až od desátého měsíce věku a mořské ryby okolo dvou let.

Ryby jsou známé svým obsahem plnohodnotných bílkovin, které jsou snadno stravitelné a obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Jsou bohaté právě na jedny z nejdůležitějších a nesmírně významných tuků, na polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, a to omega-3 a omega-6 esenciálnímastné kyseliny.

Ryby bychom měli konzumovat alespoň dvakrát týdně

Jaké ryby jsou nejvhodnější pro děti?

V 10. měsíci začínáme našim nejmenším nabízet čerstvé sladkovodní ryby, jako jsou kapr nebo pstruh. Ze sladkovodních ryb je vhodnější pstruh, pro vyšší obsah omega-3 kyselin. Až starším dětem (kolem druhého roku) připravíme lososa, makrelu, sardinky, tresku, tuňáka. Tučné mořské ryby – losos, tuňák, sardinka – mají vyšší obsah omega-3 kyselin než sladkovodní ryby. Tyto druhy ryb obvykle obsahují poměrně málo toxických látek.

Pozor!

Mečoun, žralok, makrela královská (pouze tento druh, ostatní makrely ne) a pangas často obsahují více škodlivin. Obecně však sladkovodní ryby obsahují méně škodlivin než mořské, nejbezpečnější a zároveň biologicky hodnotnou rybou je tedy pstruh, nejlépe pstruh duhový. Kapr nebo sumec jsou z hlediska obsahu omega-3 kyselin méně hodnotné druhy.

Ryby pro děti

  • Pstruh se připravuje nejčastěji pečením na másle. Má výbornou chuť. Vyžaduje pomalé jedení, a najít si dostatek času na jeho konzumaci je bohužel pro mnohé často problém.
  • Pstruh duhový – nejlepší sladkovodní ryba. Podle výživových tabulek maso pstruha obsahuje jen necelé 2 % tuku, maso kapra 7 %, zatímco hovězí přes 12 % a vepřové až 28 % tuku.
  • Kapr – je po pstruhovi naše nejlepší sladkovodní ryba. Je také zdrojem kvalitního masa. Kapří maso je velmi lehce stravitelné. Obecně se rybí maso vyznačuje vysokým podílem vody, který se u kapra pohybuje nejčastěji kolem 70 %, bílkoviny tvoří 10–20 % a tuky 2–9 %.
  • Losos – určitě nikoho nepřekvapí, že právě tato ryba se řadí mezi nejzdravější z mořských ryb. Už dlouhou dobu se o ní hovoří jako o výživné potravině, jež by neměla chybět v žádném jídelníčku.

Jak ryby připravovat?

Nejkvalitnější jsou čerstvé ryby. Čerstvá ryba má jen jemný, nevtíravý pach, převládat by měla spíše vůně vody. Kůže je lesklá, maso pevné, nepoddává se tlaku. Oči jsou lesklé a čiré. U mrazené ryby nikdy nemáme jistotu, jak dlouho po vylovení byla zmrazena.

Rybí pomazánka k snídani či večeři

Ryby připravujeme nejdříve jednou, později i dvakrát až třikrát týdně. Můžeme je podávat jako hlavní chod oběda či večeře. Nejčastěji je pro nejmenší podáváme vařené, vařené na páře, dušené či pečené. Důležitou podmínkou chutné přípravy ryb je tepelná úprava na mírném ohni. Nezáleží na tom, zda vaříte, dusíte nebo pečete. Dělejte to pomalu, při nižší teplotě. Jemné masíčko si při pomalé úpravě zachová veškerou vůni a chuť. Kdo chce grilovat, dobře udělá, když rybu nejprve uloží do grilovací misky důkladně potřené olejem, aby se nepřichytila. Po prvním roce dítěte můžeme ryby servírovat i jako pomazánky k snídani či svačině.

Nejste zkušené kuchařky?

Nebojte se sáhnout po hotových příkrmech, které procházejí přísným testováním a nemusíte zpracovávat hned celou rybu anebo je můžete využít například když cestujete a nemáte možnost vařit. Doporučujeme například:

Smažená ryba? Raději dušená!

V našich končinách mnoho rodin upřednostňuje obalování a smažení. Takto připravené pokrmy obsahují spíše nezdravé transmastné kyseliny než důležité polynenasycené mastné kyseliny.

Rybu namočte na noc do mléka

U nás se ryby máčejí v mléce. Maso je třeba nejprve naporcovat a pak ponořit do mléka minimálně na hodinu nebo i na celou noc. Déle ať v něm zůstane ryba vytažená zmrazničky a rozmrazená, kratší doba stačí čerstvé rybě. Odstraní se tak bahenní aroma, jímž bývají načichlé starší a větší kusy.

Ryba marinovaná v oleji

Pro starší děti a dospělé lze připravit rybu marinovanou v oleji. Francouzští kuchaři zvlášť doporučují jednu marinádu, která se hodí ke každému druhu ryby.

MARINÁDA NA RYBU: Smíchá se jeden díl šťávy z citronu nebo limetky se třemi díly olivového oleje a přidá se dostatečné množství bylinek, které máte nejraději. Může to být petrželka, pažitka, majoránka či výraznější oregano, anýz, ale i máta peprná (dospělákům lze do marinády přidat i trochu suchého bílého vína). Rybu nechte odležet aspoň hodinku, poté ji můžete upéct, ugrilovat, udusit a před koncem úpravy posypat trochou soli.

A co kosti?

Zruční profesionální kuchaři znají více způsobů, jak některé ryby vykostit. Našim maminkám však doporučujeme, aby maso už připravené ke konzumaci (po tepelném zpracování) nakrájely nadrobno a velmi dobře probraly, nejlépe dobře umytýma rukama. A hlavně, aby si na přípravu a odkostění porce pro své děťátko nechaly dostatek času.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading…

0

Komentáře