Pokud si pěstujete na zahrádce či na balkoně několik druhů bylinek, můžete vyzkoušet naše recepty pro velké i malé. Obohatí vaše jídlo svou lahodnou chutí a vůní. Všechny recepty jsou uvedeny pro 4 osoby:
Těstoviny s Pestem
Suroviny: 300g těstovin, sůl, zelená omáčka Pesto, parmezán
Postup: Těstoviny uvařte ve vařící osolené vodě, sceďte a promíchejte s bylinkovou omáčkou Pesto. Podávejte s porcí strouhaného parmezánu.
Tip MÁMA a já:Udělejte si domácí Pesto
Suroviny: 20 g piniových oříšků, 2 stroužky česneku, 30 g čerstvé bazalky, 4 polévkové lžíce panenského olivového oleje, špetka mořské soli.
Postup: Na plech dejte papír na pečení a piniové oříšky nasucho opražte (cca 10 minut). Do mixéru dejte umyté a osušené lístečky bazalky, vystydlé piniové oříšky, rozetřené nebo přelisované stroužky česneku, mořskou sůl, olivový olej (ten přidávejte po lžících) a všechno spolu dobře promixujte.
Telecí řízky se šalvějovou omáčkou
Suroviny: 8 telecích řízků, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce másla, 1 polévková lžíce najemno nastrouhaného parmezánu, mletý pepř, sůl, 6 lístečků šalvěje.
Postup: Telecí řízky po obou stranách mírně naklepte, nasolte je a obalte v hladké mouce. Na teflonové pánvi ohřejte olivový olej a řízky na něm po obou stranách zprudka osmahněte. Zmírněte plamen, přidejte k masu šalvějové lístečky, špetku pepře a poduste pod pokličkou cca 10 minut (dle potřeby maso podlejte malým množstvím vody). Usmažené řízky vyjměte z pánve. Do výpeku, který zůstal na pánvi, přidejte máslo a lžíci nastrouhaného parmezánu, za stálého míchání omáčku na mírném ohni povařte cca 1 minutu. Hotovou omáčku nalejte na maso. Podávejte s bramborovou kaší a čerstvým hlávkovým salátem.
Losos s bylinkami a citronovým máslem
Suroviny: 4 větší kousky lososa, svazeček petrželové natě, svazeček tymiánu, svazeček kopru, šťáva z půlky citrónu, 4 polévkové lžíce másla, sůl, mleté pepř.
Postup: Kousky lososa omyjte pod tekoucí vodou, osušte a nasolte (sůl promíchejte s malým množstvím citrónové šťávy a tuto směs jemně vetřete do ryby). Bylinky najemno nasekejte a bohatě jimi obložte každý kousek rybího masa. Troubu rozehřejte na 180 °C. Změklé máslo promíchejte se šťávou z půlky citrónu a na každý kousek ryby kousek dejte. Pečte cca 30 minut. Podávejte s vařenými bramborami a salátem.
Voňavé bylinky pro nejmenší
Minestrone
Suroviny: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 menší pórek, 2 rajčata, 2 mrkve, 2 brambory, 1 cuketa, 150 g bílé fazole, 2 l vody, 2 polévkové lžíce hladké mouky na zahuštění, 2 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, lžička sladké červené papriky, 10 lístečků čerstvé bazalky, svazeček petrželové natě, 1 bageta, 10 dkg parmezánu (v celku).
Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte ji na olivovém oleji, přidejte lžičku sladké červené papriky, hladkou mouku a zamíchejte. Potom přidejte nadrobno nakrájenou zeleninu a fazole. Zalijte vodou, přidejte sůl a za občasného míchání vařte cca 40 minut na mírném ohni. Do uvařené polévky přidejte nasekanou petrželovou nať a bazalku a ješte cca 5 minut povařte. Polévku podávejte s kolečky bagety zapečené v troubě s tenkými plátky parmezánu.
Tvarohové torteliny s rajčatovou omáčkou a bazalkou
Suroviny: 250 g hotových tortelin plněných tvarohovým sýrem Ricotta, 800 g oloupaných zralých rajčat, 1 malá cibule, 4 lístečky čerstvé bazalky, 2 polévkové lžíce bazalky, 2 polévkové lžíce olivového oleje, špetka soli, několik bazalkových lístečků na ozdobení.
bageta
Postup: Torteliny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu a sceďte. Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte ji na olivovém oleji. Přidejte na malé kousky nakrájená rajčata, sůl, nadrobno natrhané lístečky bazalky a za stálého míchání vařte na mírném ohni cca 30 minut (tekutina se musí vypařit). Hotovou omáčku promíchejte s tortelinami a ozdobte několika lístečky čerstvé bazalky.
Jablková topinka s medovým jogurtem a mátou
Suroviny: 3 jablka, 1 bageta, 1 polévková lžíce másla, 2 lžičky práškového cukru, špetka mleté skořice, 2–3 lístečky máty, kelímek bílého jogurtu, 3 polévkové lžíce medu, malé množství másla na potření bagety.
Postup: Jablka oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Na teflonové pánvi rozpusťte máslo, přidejte jablka, práškový cukr a mletou skořici a za stálého míchání povařte cca 5 minut, než jablka mírně změknou. Bagetu podélně rozřízněte a pak ještě obě dvě její části rozřízněte na půl (abyste dostali 4 ks). Bagetu potřete tenkou vrstvou másla a zapečte ji cca 3 minuty pod grilem, aby se máslo rovnoměrně rozpustilo. Na zapečenou bagetu pokládejte kousky jablek a posypejte ji nadrobno nasekanou mátou. Vychlazený bílý jogurt promíchejte s medem, nalejte do studených sklenic a ozdobte lístky máty.