Při zavádění prvních příkrmů poměrně rychle zjistíte, že už nevíte, co mrňousovi připravit. I když počet surovin, které můžete používat, není nekonečný, vždycky se dá něco vymyslet. Nevíte si rady? Nevadí.

Krémová květáková polévka s vařeným žloutkem
Suroviny:
- 2–3 růžičky květáku
- 1 mrkev
- 1 uvařený vaječný žloutek
- 2–3 lžíce mateřského nebo kojeneckého mléka
- 2–3 kapky řepkového oleje
- kojenecká rýžová kaše
- kojenecká voda
- špetka petrželky
- hrst těstovin
Postup: Mrkev oloupejte a spolu s květákem důkladně omyjte. Mrkev najemno nastrouhejte a s růžičkami květáku uvařte v kojenecké vodě doměkka. Přidejte uvařený vaječný žloutek, těstoviny a ještě povařte přibližně 10 minut. Podle potřeby zahustěte rýžovou kaší a na závěr vmíchejte mateřské nebo kojenecké mléko. Před podáváním pokapejte řepkovým olejem a dochuťte špetkou najemno nakrájené petrželky.

Brokolicovokuřecí polévka
Suroviny:
- 5 dkg kuřecího masa bez kůže
- 3–4 růžičky brokolice
- kojenecká voda
- 1 malá mrkev
- 2–3 kapky řepkového oleje
- 1 uvařený vaječný žloutek
Postup: Kuřecí maso uvařte v kojenecké vodě, přidejte nastrouhanou mrkev a růžičky brokolice a ještě přibližně 10 minut povařte. Kuřecí maso a brokolici rozmačkejte vidličkou, vmíchejte rozmačkaný vaječný žloutek a 2 až 3 kapky řepkového oleje.

Kedlubnové těstoviny
Suroviny:
- 1 mrkev
- ¼ kedlubny
- kousek máslové dýně
- 1 menší brambor
- hrst bezvaječných těstovin
- 1 uvařený vaječný žloutek
- špetka drceného kmínu
- špetka petrželky
- cca 2 dl kojenecké vody
- 2–3 kapky řepkového oleje
Postup: Zeleninu důkladně očistěte, omyjte a v kojenecké vodě se špetkou drceného kmínu uvařte doměkka. Přidejte bezvaječné těstoviny a dovařte. Po uvaření přidejte uvařený vaječný žloutek a rozmačkejte vidličkou, vmíchejte řepkový olej a nakonec dochuťte špetkou najemno nakrájené petrželky.
Květákovo cuketové pyré s vaječným žloutkem
Suroviny:
- 1–2 růžičky květáku
- ½ baby cukety
- špetka mletého kmínu
- kojenecká voda
- špetka petrželky
- 2–3 kapky olivového oleje
- 1 uvařený slepičí žloutek
Postup: Důkladně omytou cuketu uvařte spolu s květákem doměkka. Odstavte, rozmíchejte na kaši spolu s vodou, ve které jste zeleninu vařili. Přidejte olivový olej, posypte uvařeným slepičím žloutkem, opět promíchejte a dochuťte špetkou nadrobno nakrájené petrželky.

Nemléčný broskvovo hruškový pudink
Suroviny:
- ½ broskve
- ½ hrušky
- ½ šálku vody
- 1 PL ovesných vloček
Postup: Vodu s vločkami přiveďte za stálého míchání k varu a vařte, dokud se nevytvoří hustá kaše. Do vychladlé kaše rozmačkejte vidličkou broskev s hruškou a promíchejte.
Hrušková kaše
Suroviny:
- 2 lžíce kukuřičné krupice
- 150 ml kojenecké vody
- 2 PL mateřského nebo kojeneckého mléka
- 1 hruška
Postup: Kukuřičnou krupici namočte na jednu hodinu do studené vody, pak ji za stálého míchání vařte na mírném ohni přibližně 10 minut. Hrušku oloupejte, nastrouhejte najemno, přidejte 2 PL mateřského nebo kojeneckého mléka a promíchejte.
Komentáře