in

První příkrmy: super recepty pro malá bříška

První příkrmy a jak na ně a recepty, které vás inspirují

Při zavádění prvních příkrmů poměrně rychle zjistíte, že už nevíte, co mrňousovi připravit. I když počet surovin, které můžete používat, není nekonečný, vždycky se dá něco vymyslet. Nevíte si rady? Nevadí.

Krémová květáková polévka

Krémová květáková polévka s vařeným žloutkem

Suroviny:

  • 2–3 růžičky květáku
  • 1 mrkev
  • 1 uvařený vaječný žloutek
  • 2–3 lžíce mateřského nebo kojeneckého mléka
  • 2–3 kapky řepkového oleje
  • kojenecká rýžová kaše
  • kojenecká voda
  • špetka petrželky
  • hrst těstovin

Postup: Mrkev oloupejte a spolu s květákem důkladně omyjte. Mrkev najemno nastrouhejte a s růžičkami květáku uvařte v kojenecké vodě doměkka. Přidejte uvařený vaječný žloutek, těstoviny a ještě povařte přibližně 10 minut. Podle potřeby zahustěte rýžovou kaší a na závěr vmíchejte mateřské nebo kojenecké mléko. Před podáváním pokapejte řepkovým olejem a dochuťte špetkou najemno nakrájené petrželky.

Brokolicovokuřecí polévka

Brokolicovokuřecí polévka

Suroviny:

  • 5 dkg kuřecího masa bez kůže
  • 3–4 růžičky brokolice
  • kojenecká voda
  • 1 malá mrkev
  • 2–3 kapky řepkového oleje
  • 1 uvařený vaječný žloutek

Postup: Kuřecí maso uvařte v kojenecké vodě, přidejte nastrouhanou mrkev a růžičky brokolice a ještě přibližně 10 minut povařte. Kuřecí maso a brokolici rozmačkejte vidličkou, vmíchejte rozmačkaný vaječný žloutek a 2 až 3 kapky řepkového oleje.

Kedlubnové těstoviny

Kedlubnové těstoviny

Suroviny:

  • 1 mrkev
  • ¼ kedlubny
  • kousek máslové dýně
  • 1 menší brambor
  • hrst bezvaječných těstovin
  • 1 uvařený vaječný žloutek
  • špetka drceného kmínu
  • špetka petrželky
  • cca 2 dl kojenecké vody
  • 2–3 kapky řepkového oleje

Postup: Zeleninu důkladně očistěte, omyjte a v kojenecké vodě se špetkou drceného kmínu uvařte doměkka. Přidejte bezvaječné těstoviny a dovařte. Po uvaření přidejte uvařený vaječný žloutek a rozmačkejte vidličkou, vmíchejte řepkový olej a nakonec dochuťte špetkou najemno nakrájené petrželky.

Květákovo cuketové pyré s vaječným žloutkem

Suroviny:

  • 1–2 růžičky květáku
  • ½ baby cukety
  • špetka mletého kmínu
  • kojenecká voda
  • špetka petrželky
  • 2–3 kapky olivového oleje
  • 1 uvařený slepičí žloutek

Postup: Důkladně omytou cuketu uvařte spolu s květákem doměkka. Odstavte, rozmíchejte na kaši spolu s vodou, ve které jste zeleninu vařili. Přidejte olivový olej, posypte uvařeným slepičím žloutkem, opět promíchejte a dochuťte špetkou nadrobno nakrájené petrželky.

Nemléčný broskvovohruškový pudink

Nemléčný broskvovo hruškový pudink

Suroviny:

  • ½ broskve
  • ½ hrušky
  • ½ šálku vody
  • 1 PL ovesných vloček

Postup: Vodu s vločkami přiveďte za stálého míchání k varu a vařte, dokud se nevytvoří hustá kaše. Do vychladlé kaše rozmačkejte vidličkou broskev s hruškou a promíchejte.

Hrušková kaše

Suroviny:

  • 2 lžíce kukuřičné krupice
  • 150 ml kojenecké vody
  • 2 PL mateřského nebo kojeneckého mléka
  • 1 hruška

Postup: Kukuřičnou krupici namočte na jednu hodinu do studené vody, pak ji za stálého míchání vařte na mírném ohni přibližně 10 minut. Hrušku oloupejte, nastrouhejte najemno, přidejte 2 PL mateřského nebo kojeneckého mléka a promíchejte.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading…

Komentáře