in

Podzimní receptíky

Přinášíme vám další chutné receptíky pro malé strávníky.

Hrstková polévka

(od ukončeného 8. měsíce)

Suroviny: 3 polévkové lžíce najemno nakrájené mrkve, 1 polévková lžíce najemno nakrájené petržele, 4 ks růžičkové kapusty, 1 brambor, malé množství nadrobno nakrájeného květáku, malé množství nadrobno nakrájené brokolice, kousek pórku, petrželová nať, 1 polévková lžíce rostlinného oleje, 1 polévková lžíce kukuřičné nebo rýžové mouky na zahuštění.

Postup: V hrnci zahřejte rostlinný olej, přidejte nadrobno nasekaný pórek, zahustěte lžičkou kukuřičné nebo rýžové mouky a přidejte všechnu nadrobno nakrájenou zeleninu.
Přilijte kojeneckou vodu a přikryté vařte asi 20 minut. Do hotové polévky přidejte nadrobno nasekanou petrželovou nať. Zeleninu v polévce podle potřeby roztlačte vidličkou.

Zeleninová polévka s rýží

(od ukončeného 7. měsíce)

Suroviny: 3 polévkové lžíce vyloupaného zeleného hrášku, 1 mrkev, 1 kedlubna, 1 brambora, 3 polévkové lžíce uvařené rýže, 2 lžičky bramborového škrobu, 1 lžička olivového oleje, nasekaná petrželová nať, 300 ml kojenecké vody.

Postup: Mrkev a kedlubnu očistěte, umyjte pod tekoucí vodou a nakrájejte na malé kousky. Do hrnce dejte 300 ml kojenecké vody, přidejte nakrájenou zeleninu a hrášek a pod pokličkou vařte na mírném plamínku asi15 minut, dokud zelenina nezměkne. Potom polévku za stálého míchání zahustěte bramborovým škrobem, přidejte uvařenou rýži a všechno ještě chvilku povařte. Do hotové polévky přidejte lžičku rostlinného oleje a nakrájenou petrželovou nať.

Dýňový příkrm s bramborem

(od ukončeného 6. měsíce)

Suroviny: 6 polévkových lžic najemno nastrouhané mladé dýně, 150 ml kojeneckého mléka, kopr, 3 lžičky bramborového škrobu, 1 lžička rostlinného oleje, 2 malé brambory.

Postup: Najemno nastrouhanou dýni poduste s 2 polévkovými lžícemi vody pod pokličkou do změknutí. Brambory nakrájejte na malé kousky, uvařte je ve vodě a slijte. Ke změklé dýni přidejte uvařené brambory a za stálého míchání přidejte bramborový škrob – míchejte, dokud vše mírně nezhoustne. Odstavte z plotny, přimíchejte kojenecké mléko a posekaný kopr.

Králičí maso s bramborami a se zeleninou

(od ukončeného 7. měsíce)

Suroviny: 5 dkg králičího masa, 2 brambory, 1 mladý pórek, 1 mrkev, 1 polévková lžíce čerstvého nebo mraženého hrášku,
1 lžička olivového oleje.

Postup: Králičí maso umyjte a nakrájejte na malé kousky. Pórek pokrájejte nadrobno. V teflonové pánvi ohřejte 3 polévkové lžíce vody s jednou lžičkou olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájený pórek a králičí maso, promíchejte a duste pod pokličkou na mírném plamínku 7 minut. Mrkev nahrubo nastrouhejte, brambory nakrájejte na malé kousky a uvařte spolu s hráškem v malém množství vody.
Uvařenou zeleninu a brambory přidejte k dušené směsi, promíchejte a podle potřeby rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte.

Bramborová omáčka

(od ukončeného 8. měsíce)

Suroviny: 3 středně velké brambory, 300 ml mateřského nebo kojeneckého mléka,
2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu na zahuštění, nadrobno nasekaná koprová nať, malý bobkový list, kojenecká voda.

Postup: Brambory nakrájejte na malé kousky a uvařte je v kojenecké vodě (asi 200 ml) spolu s malým bobkovým listem (bobkový list po uvaření vyndejte). Když jsou brambory měkké, přidejte mléko a ještě asi 5 minut nechte vařit. Za stálého míchání zahustěte kukuřičným škrobem a odstavte. Do hotové omáčky přimíchejte nadrobno nasekanou koprovou nať.

Bramborovo-rýžová směs

(od ukončeného 8. měsíce)

Suroviny: 2 středně velké brambory, 6 polévkových lžic uvařené rýže, kousek pórku, 2 lžíce nadrobno nakrájeného uvařeného kuřecího masa, 2 polévkové lžíce uvařeného hrášku,
2 polévkové lžíce nadrobno nakrájené uvařené mrkve, 1 polévková lžíce olivového oleje

Postup: Brambory nakrájejte na malé kousky a uvařte je spolu s kmínem ve vodě. Uvařené brambory sceďte. Do hrnce dejte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájený pórek, brambory, rýži, ostatní zeleninu a kuřecí maso. Všechno dobře promíchejte.

Ovocná žemlovka

(od ukončeného 8. měsíce)

Suroviny: 2 na kolečka nakrájené grahamové veky, 1 jablko, 1 hruška, mletá skořice, 1 vaječný žloutek, 150 ml mateřského nebo kojeneckého mléka, rostlinný olej.

Postup: Do kojeneckého mléka přimíchejte vaječný žloutek, nakrájenou veku v něm namočte a nechte změknout. Vytlačte přebytečné mléko. Malým množstvím rostlinného oleje potřete skleněnou zapékací misku a rovnoměrně do ní uložte hmotu ze změklého pečiva. Jablko a hrušku nahrubo nastrouhejte, promíchejte (v případě potřeby vytlačte přebytečnou šťávu), přidejte malé množství mleté skořice a ovoce rovnoměrně naneste na základ pečiva. Zapečte v troubě vyhřáté na 180 °C.

 Tip máma a já

V případě, že nemáte doma čerstvé ovoce, můžete použít i některý druh ovocné dětské přesnídávky, stačí k ní přidat trošku skořice.

Osvěžující jablko-šípkový čaj

(od ukončeného 6. měsíce)

Suroviny: 300 ml kojenecké vody, 2 polévkové lžíce sušených šípků,1 jablko.

Postup: V kojenecké vodě povařte na mírném plamínku asi 5 minut pod pokličkou 2 polévkové lžíce sušených šípků a na čtvrtky pokrájené jablko. Jablko můžete nechat v čaji, dokud nevychladne, šípky vyndejte. Čaj podávejte vlažný.

Komentáře

Leave a Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading…

0

Komentáře