Klíčem ke zdravému životu je pestrá strava, ve které jsou zastoupeny potraviny všech barev. To netvrdíme my, ale doktorka Libby Weaverová, australská výživová biochemička, která na základě svého výzkumu konstatuje, že rostlinná strava má různé složení antioxidantů podle toho, jakou má barvu.
Červená a růžová
Rajčata, papriky, červený meloun, jahody, třešně jsou ideální pro lidi, kteří mají problémy se srdcem a tlakem. Na podzim si dopřejte třeba granátové jablko nebo grep.
Žlutá a oranžová
Meruňky, mrkve, sladké brambory a dýně pomohou zdraví vašich očí. Oranžových potravin si na podzim užijete až až.
Zelená
Brokolice, kapusta a listová zelenina obsahují množství důležitých živin a jsou skvělými ochránci před rakovinou. I v listopadu je skvělý pórek nebo pozdní špenát.
Bílá a hnědá
Brambory, hříbky nebo květák poskytnou tělu mnoho důležitých živin, a dokážou ho tak ochránit například před kardiovaskulárními chorobami, cukrovkou a některými typy rakoviny. Kupte si žampiony, když už nesbíráte václavky.
Fialová a modrá
Pokud pravidelně konzumujete borůvky, švestky, lilek, červené zelí, tmavé hroznové víno a rybíz, máte podle výzkumů nižší riziko obezity, vysokého krevního tlaku a cholesterolu. Lilek je v obchodech pořád, vytáhněte z mrazáku ostružiny a bez ostychu si dejte ke kachně velkou porci zelí.
Komentáře