Občas se v receptech objeví březový cukr. Co přesně je? A hodí se pro děti?
Xylitol je chemické označení březového cukru, což je druh přírodního cukru. Vzhledem a chutí je téměř identický s tradičním krystalovým cukrem, ale jeho fyziologický vliv na lidský organismus je odlišný.
Z konzumace březového cukru se nepřibírá, pozitivně ovlivňuje zuby, na jeho zpracování organismus nepotřebuje inzulín, urychluje trávicí proces a napomáhá vylučování stolice. Je vhodný pro dospělé, diabetiky, těhotné ženy, při redukčních dietách i mykotických problémech. Má nízký glykemický index.
Není cizím nebo umělým prvkem, ale běžnou součástí každodenního metabolismu a běžně se vyskytuje v malém množství i v přírodě. Jedním z jeho nejlepších zdrojů je například ovoce, lesní plody, salát a kukuřičné klasy. Jeden hrnek malin obsahuje méně než 1 g xylitolu.
Březový cukr je uhlohydrát, který se tráví mimořádně pomalu a jehož přeměna na glukózu je složitým chemickým procesem. A taky časově náročným, proto nemá téměř žádný vliv na hladinu cukru v krvi. Během celého trávicího cyklu se pouze cca 25 % březového cukru přemění na glukózu a vstřebá do krve. Zbývajících 75 % se dostává do střevního systému a stává se součástí dalších trávicích procesů, čímž pro tělo zabezpečuje nepřetržitý zdroj energie.
Ale pozor, pro děti není vhodný k pravidelné konzumaci.
Komentáře