Březový cukr
in ,

Březový cukr. Je z břízy a smí ho děti?

Občas se v receptech objeví březový cukr. Co přesně je? A hodí se pro děti? 

Xylitol je chemické označení březového cukru, což je druh přírodního cukru. Vzhledem a chutí je téměř identický s tradičním krystalovým cukrem, ale jeho fyziologický vliv na lidský organismus je odlišný.

Březový cukrZ konzumace březového cukru se nepřibírá, pozitivně ovlivňuje zuby, na jeho zpracování organismus nepotřebuje inzulín, urychluje trávicí proces a napomáhá vylučování stolice. Je vhodný pro dospělé, diabetiky, těhotné ženy, při redukčních dietách i mykotických problémech. Má nízký glykemický index.

Není cizím nebo umělým prvkem, ale běžnou součástí každodenního metabolismu a běžně se vyskytuje v malém množství i v přírodě. Jedním z jeho nejlepších zdrojů je například ovoce, lesní plody, salát a kukuřičné klasy. Jeden hrnek malin obsahuje méně než 1 g xylitolu.

Březový cukr je uhlohydrát, který se tráví mimořádně pomalu a jehož přeměna na glukózu je složitým chemickým procesem. A taky časově náročným, proto nemá téměř žádný vliv na hladinu cukru v krvi. Během celého trávicího cyklu se pouze cca 25 % březového cukru přemění na glukózu a vstřebá do krve. Zbývajících 75 % se dostává do střevního systému a stává se součástí dalších trávicích procesů, čímž pro tělo zabezpečuje nepřetržitý zdroj energie.

Ale pozor, pro děti není vhodný k pravidelné konzumaci.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading…

0

Komentáře