in , , ,

Kojenecké recepty – vhodné od 6.měsíce

10 originálních příkrmů pro začínající jedlíky

Nabízíme vám skvělé recepty pro vaše jedlíky začátečníky. Inspirujte se! 

Je čas zařadit do jídelníčku vašich miminek první příkrm? Přirozená chuť je to nej, co můžete maličkým nabídnout! Ideální je zpočátku připravovat každý den čerstvý příkrm a zaměřit se na výběr kvalitních surovin. Nyní je ten správný čas investovat do produktů z domácích zdrojů či bio kvalitě. A pozor! Malí jedlíci začínají pozvolna. Zpočátku nenabízejte děťátku více než dvě polévkové lžíce příkrmu. I jedna je úspěch!

Batáty neboli sladké brambory nejsou u nás příliš používané. Přesto jsou ideální volbou pro první příkrmy kojenců. Jsou totiž sladší než klasické brambory, a z toho důvodu pro miminka chutnější. Patří k nejvýznamnějším druhům zeleniny. Obsahují vlákninu, z vitamínů zejména C a B6, ale také i draslík a betakaroten.

     1. Bramborovo – batátové pyré

Suroviny: 1 batát, 2 brambory, voda, panenský olej
Postup: Na jeden díl batátu přidejte dva díly brambor a uvařte doměkka. Vodu slijte a zeleninu s kapkou oleje umixujte.

     2. Batátové pyré

Suroviny: 1 menší batát, kojenecká voda, panenský olej, podle potřeby mateřské nebo kojenecké mléko
Postup: Důkladně očistěný a omytý batát uvařte v kojenecké vodě doměkka. Vodu slijte – podle potřeby ji využijete při mixování batátu. Upravte hustotu kašičky tak, jak vám vyhovuje, na zjemnění přidejte mateřské nebo kojenecké mléko a na závěr pár kapek oleje.

    3. Zeleninové pyré s kuřecím masem

Suroviny: 1 batát, 2 menší mrkve, kuřecí maso, voda
Postup: Zeleninu očistěte, maso omyjte, vše nakrájejte a spolu povařte. Po uvaření rozmixujte a podávejte.

   4. Hokkaido – batátová kaše

Suroviny: 1 batát, cca polovina dýně Hokkaido (lze nahradit máslovou dýní), olej, kojenecká voda
Postup: Omytý a nakrájený batát povařte s nakrájenou dýní, poté rozmixujte. Na závěr můžete přidat několik kapek řepkového oleje.

    5. Vitamínová bomba

Suroviny: 1 batát, 2-3 hlavičky brokolice, 1 menší mrkev, voda, petrželka
Postup: Omytou zeleninu zalijte vodou a uvařte (lze použít i parní hrnec). Po rozmixování přidejte 2-3 kapky řepkového oleje a nadrobno nasekanou petrželku. Dobře promíchejte a podávejte.

   6. Pyré z batátu, mrkve a cukety

Suroviny: 1 batát,  1 menší mrkev, kousek cukety, panenský olej (olivový, řepkový), 150 ml vody
Postup: Zeleninu omyjte, nakrájejte na malé kostičky a cca 15 minut povařte. Do rozmixovaného příkrmu přidejte několik kapek oleje.

  7. Jemná ovocná kaše

Suroviny: 1 hruška nebo 1 jablko, kojenecká voda
Postup: Oloupané a omyté ovoce dejte dusit do malého množství vody. Rozmixujte nebo propasírujte na pyré a podávejte.

Náš tip: Pokud uvaříte příkrmu více, nevyhazujte ho, ale rozdělte a zamrazte.

    8. Kuřecí krém s bramborou kaší

Suroviny: 50 g mletých kuřecích prsou, 150ml čerstvého zeleninového vývaru, 1 brambora, cca 1 PL mateřského, případně kojeneckého mléka, 2 – 3 kapky olivového oleje
Postup: Pomleté kuřecí maso uvařte ve vývaru doměkka. Uvařenou bramboru rozmačkejte vidličkou, přidejte mateřské nebo kojenecké mléko a olivový olej a promíchejte s masem.

   9. Cuketa s mrkvovou rýží 

Suroviny: 1/2 menší cukety, 2 polévkové lžíce rýže, 1 mrkev, 1 uvařený vaječný žloutek, 150ml kojenecké vody, 2 – 3 kapky olivového oleje a špetka petrželky
Postup: Rýži, očištěnou cuketu a najemno nastrouhanou mrkev dejte do vroucí vody a vařte cca 15-20 minut. Pak sceďte, přidejte uvařený vaječný žloutek, vše rozmačkejte vidličkou, přidejte olivový olej a promíchejte. Pokud je to nutné, můžete přidat část scezené vody a vymíchat na hladkou kaši. Dochuťte špetkou nadrobno nakrájené petrželky.

   10. Vajíčkový příkrm

Suroviny: vaječný žloutek, zelenina dle výběru (ideální je dýně, brambora, mrkev či jejich kombinace)
Postup: Zeleninu poduste doměkka. Vajíčko uvařte zvlášť. Do rozmixovaného zeleninového základu přidejte uvařený žloutek a důkladně promíchejte. Vaječný žloutek se doporučuje přidávat postupně po zavedení základních příkrmů jako náhrada masa, a to jednou týdně.

Pozor: Žloutek musí projít dostatečnou tepelnou úpravou!!!

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading…

0

Komentáře