in

Chvilka na kojení – co jíst a pít

s laktační poradkyní Miluší Plecerovou

Ptáte se: Stále si nejsem jistá, co mám při kojení jíst a pít. Přece nebudu jen na suchých těstovinách a vodě…


V podstatě při kojení není třeba dodržovat žádnou speciální dietu. Měla byste své oblíbené potraviny, prospěšné tělu i psychice, takže ani čokoláda v malém množství nevadí (protože zkrátka eliminuje stres).

Otázka jídelníčku je ovšem u kojících maminek opravdu častá, pro maminky je důležité, aby strava byla prospěšná pro oba. Pestrost vyváženost, čerstvost, dostatek ovoce a zeleniny, jídlo bohaté na vápník, to jsou klíčové slova. Pozor na zbytečně energeticky vydatnou stavu, více kalorií množství mléka neovlivní. Jezte pravidelně, lepší je to častěji a po menších porcích.

Pitný režim

Ten by se měl řídit vaším pocitem žízně, lepší je popíjet během dne než jednorázově vypít velký objem tekutin. Zpočátku byste se měla vyhýbat 100% džusům, také se sycenými nápoji raději opatrně (a omezeně). Pokud jste milovnicí kávy, občas si ji dopřejte, ovšem je třeba počítat s případným neklidem dítěte a tím, že to může ovlivnit jeho spánek. A co se týká alkoholu? Příležitostně je možné vypít jedno malé pivo, eventuálně sklenku vína. Kojení je pak třeba odložit minimálně na 2 až 3 hodiny po požití.

Miluše Plecerová
vedoucí laktačních poradkyň, Neonatologické oddělení s JIRP VFN a 1. LF UK Praha

Nadýmavé potraviny

Otázky na skladbu potravin a jejich vhodnosti při kojení se také často mezi maminkami probírají. Z matčiny stravy se často vyřazují nadýmavé potraviny, které u mnoha dětí mohou způsobit koliku. Patří mezi ně například luštěniny, cibule, květák, brokolice, kedluben, hrušky, kapusta, zelí, pečivo z kynutého těsta a čerstvé bílé pečivo. Není nutné všechny tyto potraviny v jídelníčku eliminovat, ale je dobré je nejdříve vyzkoušet a na základě zkušeností zařazovat postupně.

Pozor na alergeny

Z některých potravin (jako jsou citrusové plody, ořechy, jahody, ryby…) alergeny přicházejí do mateřského mléka a mohou způsobit kožní problémy. I v tomto případě platí, že alergizující potraviny zařazujte pozvolna, v malém množství a postupně je navyšujte.

Mléčné výrobky

Také přespříliš mléčných výrobků v mateřském stravě může ojediněle vyvolat intoleranci (nesnášenlivost) laktózy  u dítěte. A ta může být příčinou koliky. Pitím čaje, který obsahuje fenykl, kmín a anýz můžete prospět i dítěti a koliky částečně ovlivnit.

Bez konzervantů

Kojící maminka by se měla vyhýbat konzervantům a potravinám, které obsahují ,,éčka”. Ty mohou u dětí způsobit alergické ekzémy.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading…

0

Komentáře