Tato stránka se zobrazuje v libovolném prohlížeči, nejlépe však v prohlížečích podporujících HTML 4.0 a CSS 2. Pokud je tato správa čitelná, váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku vidíte bez pokročilejšího formátování, ale s plně přístupným kompletním obsahem.




Dnes je 29. listopad 2014, svátek má Zina.
Přidejte se k fanouškům MÁMA a já na Facebooku. Pošlete nám svůj článek.

Zaregistrujte se a získejte přístup k novinkám!
Pokud se chcete odhlásit, klikněte sem

Zobrazit všechna fotoalbaVytvořit fotoalbumPřidat obrázekFotoalbum - nápověda


    Zdielat na Facebook-u    
         
 
redakce

Recepty na letní dobroty


Inspirujte se několika recepty, které se hodí do horkých letních dnů.


Salát s avokádem a růžovým grapefruitem

Pro 4 osoby: 100 g mladých hráškových lusků, sůl, 250 g listového salátu (např. frisée nebo lollo rosso), 2 růžové grapefruity, 1 avokádo, šťáva z půlky limetky, 1 lžíce malinového octa, čerstvě mletý pepř, trocha cukru, 3 lžíce oleje.

Pracovní postup: Hráškové lusky opereme, očistíme a 1–2 minuty je blanšírujeme v osolené vodě. Poté slijeme vodu, prudce zchladíme studenou vodou a necháme dobře okapat. Salát očistíme, omyjeme, natrháme na menší kousky a v odstředivce osušíme. Grapefruit oloupeme a nakrájíme na plátky, odtékající šťávu zachytíme do misky. Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku, oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Ihned po nakrájení zakápneme šťávou z limetky, aby dužina nezhnědla. Ocet smícháme se šťávou z grapefruitu, solí, pepřem a cukrem. Přidáme olej.

Připravené suroviny servírujeme na talíře a přeléváme připraveným dressingem.



Tartaletka s krémem z manga

Pro 4 osoby na křehké těsto potřebujeme: 200 g hladké mouky, špetku soli, 2 lžíce cukru, 125 g másla, 1 vaječný žloutek, 3–4 lžíce studené vody.
Na krém z manga potřebujeme: 3 plátky želatiny, 1 velké mango, šťávu z jedné limetky, 150 ml smetany ke šlehání, 40 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru.
Na dozdobení potřebujeme: čerstvé maliny a jahody.

Pracovní postup: V misce smícháme mouku se solí a cukrem. Přidáme máslo nakrájené na kousky, žloutek a vodu a všechno důkladně „prosekáváme“ nožem tak, aby vznikla drobenka. Pak rychle rukou vypracujeme hladké těsto. Rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a vyložíme jím čtyři máslem vymazané tartaletkové formičky (košíčkové formičky o průměru 12–15 cm). Přebytečné okraje ořízneme a těsto opakovaně propícháme vidličkou. Takto připravené a těstem vyložené formičky vložíme na 1 hodinu do mrazáku.

Pečeme 15–20 minut v předehřáté troubě při 200 °C (plynová: stupeň 3–4, horkovzdušná: 180 °C). Po vytažení z trouby necháme 10 minut zchladnout, poté opatrně vyjmeme z formiček a na kuchyňské mřížce je necháme zcela vychladnout.
Želatinu necháme 5 minut změknout ve studené vodě. Mango oloupeme a nakrájíme na měsíčky – 8 ks si odložíme k pozdějšímu zdobení. Zbytek dužiny z manga bez pecky zakápneme šťávou z limetky a ve vysoké nádobě ji rozmixujeme do hladka. Želatinu vymačkáme a na mírném ohni rozpustíme (nenecháme dojít k varu). Rozpuštěnou želatinu jemně vmícháme do rozmixovaného manga a chladíme, dokud nezačne mangové pyré lehce rosolovatět.

Šlehačku ušleháme společně s moučkovým a vanilkovým cukrem do tuha a vmícháme ji do hmoty z manga a želatiny. Krém naplníme do cukrářského pytlíku s větší hubicí a plníme jím upečené tartaletky. Nakonec ozdobíme řezy manga, půlkou jahody a několika malinami.


Mandarinkové muffiny

Na 12 kusů potřebujeme: 1 plechovku mandarinek (285 g), 175 g másla, 150 g třtinového cukru, 3 balíčky vanilkového cukru, špetku soli, 3 středně velká vejce, 4 lžíce pomerančového likéru nebo pomerančové šťávy, 175 g hladké mouky, 1 balíček vanilkového pudingu v prášku, 2 lžičky prášku do pečiva.
Na posypání: 3  lžíce mandlových lupínků, moučkový cukr.

Pracovní postup: Mandarinky necháme na cedníku okapat. Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl utřeme do pěny a postupně vmícháme vejce. Šleháme dál, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidáme pomerančový likér nebo šťávu. Smícháme mouku, pudingový prášek a prášek do pečiva, přidáme k vyšlehané hmotě a zlehka zamícháme.

Těstem plníme formu na muffiny, kterou jsme předem vyložili papírovými košíčky. Do těsta jemně vtlačíme mandarinky a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme cca 25 minut v troubě předehřáté na 175 °C (plynová: stupeň 3–4, horkovzdušná: 160 °C).
Po vytažení z trouby necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.


Tip MÁMA a já: Vanilkový cukr s opravdovou vanilkou (nikoliv vanilinový) dostanete koupit běžně v obchodech např. pod značkou Dr.Oetker.



Šunkové taštičky

Na 8 ks na těsto potřebujeme: 250 g mouky, špetku soli, na špičku nože prášku do pečiva, 150 g másla, 1 středně velké vejce, 2–3 lžíce studené vody, 1 žloutek + lžíci mléka na potírání.

Na náplň potřebujeme: 100 g šunky uzené ve studeném kouři (parmská, švarcvaldská, prosciutto apod.) a nakrájené na plátky, 2 vejce uvařená natvrdo, 2 nakládané okurky, 2 jarní cibulky, 50 g středně zralé goudy, 1 lžíce cukrové kukuřice (z plechovky), 2 lžíce nasekané zelené petrželky, čerstvě mletý pepř.

Pracovní postup: Z mouky, soli, prášku do pečiva, másla nakrájeného na kousky, vajíčka a vody vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme 30 minut v lednici odležet. Šunku nakrájíme na nudličky, vajíčka a okurky na kostičky. Cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme najemno. Sýr nakrájíme na malé kostičky. Vše kromě šunky smícháme s kukuřicí a nasekanou petrželkou a opepříme.

Těsto vyválíme na pomoučeném válu do velikosti asi 10x14 cm a rozkrájíme na obdélníky. Šunku naklademe na připravené těsto a přidáme k ní vaječnou nádivku. Obdélníky těsta překládáme a tvoříme z nich „taštičky“, které před slepením a důkladným zmáčknutím lehce navlhčíme vodou nebo vajíčkem rozšlehaným s mlékem.

Hotové taštičky klademe na plech vyložený papírem na pečení. Ze zbytků těsta vykrajujeme libovolné ornamenty a opatrně je vmáčkneme do povrchu taštiček. Taštičky potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka. Pečeme cca 20–25 minut v troubě předehřáté na 200 °C (plynová – stupeň 3, horkovzdušná: 180 °C).


Gratinované krůtí závitky s chřestem

Pro 4 osoby: 500 g tenkého zeleného chřestu, sůl, 8 tenkých krůtích řízků (každý cca 60 g), čerstvě mletý pepř, 8 lžiček bazalkového pesta, 150 g sýra fontina, 2 stroužky česneku, 50 g strouhanky, 2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu, najemno nasekaná čerstvá bazalka, 4 lžíce olivového oleje.

Pracovní postup:
Chřest omyjeme, konce řádně seřízneme a stonky chřestu upravíme na asi 12 cm dlouhé kousky. V osolené vodě 2 minuty blanšírujeme, poté slijeme, prudce zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Krůtí řízky můžeme jemně naklepat (přes potravinářskou fólii), potřeme bazalkovým pestem. Sýr nakrájíme na menší plátky. Každý řízek poklademe 2–3 kousky chřestu a překryjeme plátkem sýra. Utvoříme závitky a zajistíme je párátky.

Závitky naklademe do pekáče. Oloupaný česnek nasekáme najemno a smícháme jej se strouhankou, parmezánem a bazalkou. Směsí posypeme masové závitky a zakápneme olejem. Zapékáme cca 20–25 minut v troubě předehřáté na 200 °C (plynová: stupeň 3, horkovzdušná: 180°C).


 

DISKUZE K ČLÁNKU (0)
Přidat první příspěvek